Historiamme

Historiamme

Oulun Miekkailuseura – vuodesta 2002

Oulun Miekkailuseura perustettiin virallisesti 3. joulukuuta 2002. Edelliskuussa Rajakylän alakoulun liikuntasalissa oli järjestetty kolmipäiväinen alkeiskurssi, joka oli herättänyt oululaisissa valtavasti kiinnostusta. Viisitoista alkeiskurssilaista kokoontuikin joulukuussa Höyhtyälle Canonin tiloihin, ja uuden seuran ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Maarit Huotari.

Oulun Miekkailuseura alkoi heti keskittyä jäsenmäärän kasvattamiseen. Ensimmäiset harjoitukset aloitettiin Rajakylän salissa 22. tammikuuta 2003. Keskiviikkoisin ja perjantaisin pidettyjä kalpaharjoituksia veti saksalaissyntyinen Achim Peters. Varusteet lainattiin aluksi miekkailuliitolta, ja pian ensimmäiset omat varusteet tilattiin Saksasta.

Seuran ensimmäinen kilpailukokemus saatiin helmikuussa 2003 Kittilän Levillä kansainvälisessä Särestö Openissa. Kaksi kuukautta myöhemmin lähdettiin isolla joukolla Tikkakosken Allez-kalpamaratoniin. Samalla seura oli aloittanut myös alkeiskurssien pitämisen Oulussa. Päävetäjänä kursseilla tuolloin oli Seppo Lauhio.

OMS:n jäsenmäärä kasvoi lupaavasti, ja vuoden 2003 lopussa jäseniä oli jo 32. Syksyllä kalvan rinnalle otettiin floretti, ja harjoituksia alettiin pitää myös Oulun yliopistolla. Seuralle avattiin verkkosivut, joiden ylläpitäjänä on alusta asti ollut perustajajäsenemme Teemu Tokola. Oulun Miekkailuseurasta oli jo kasvanut suomalaisittain suuri ja kansainvälinen miekkailuseura.

Vuonna 2004 alkeiskurssien rinnalle tuli yrityksille suunnattuja miekkailunäytöksiä ja muita lajiesittelyjä. Harjoituksia pidettiin jo monessa salissa eri puolilla Oulua. Kurssien suuri suosio teki mahdolliseksi uudet varustehankinnat ja laitehankinnat. Jäsenemme osallistuivat miekkailuleireille, ja järjestimme Levillä omankin leirin kesällä 2004. Lokakuussa 2004 seurassa alkoi Polar-miekkailukilpailun perinne, joka jatkuu edelleen. Autoimme myös Rovaniemen miekkailuseuran perustamisessa.

Oulun Miekkailuseuran ensimmäiset SM-mitalit toivat Outi Kenttä ja Teemu Tokola sekä naisten florettijoukkue pronsseillaan vuoden 2005 SM-kisoista. Syksyllä seurassa käynnistettiin junioritoiminta, alkeiskurssien määrä nousi seitsemään, ja vuoden lopussa jäsenmäärämme oli jo 52. Seuraavana vuonna seura järjesti jo kolmet kansalliset kilpailut: Polar-kisan, kesäkisat ja floretin SM-kisat, joissa miesten florettijoukkue otti SM-kultaa.

Joni Karjalainen ja Jouni Alanärä perustivat Oulun Miekkailuseuraan historiallisen miekkailun jaoston vuonna 2010. Siitä lähtien seurassamme on järjestetty säännöllisesti myös historiallisen miekkailun alkeiskursseja.

Seuramme sai vihdoin oman vakituisen salin vuonna 2010 Saaristonkadun terveysaseman Sammakkosalista. Kuusi vuotta myöhemmin vaihdoimme sen Satamatien saliin, jossa harjoittelemme edelleen.

Oulun Miekkailuseura jatkoi kasvamistaan ja kehittymistään 2010-luvun alussa. Uudet varusteet, oma sali ja valmentajien palkat lisäsivät kustannuksia. Seuramme jäsenistä Paulus Tokola nousi Suomen kalpamaajoukkueeseen vuonna 2010. Järjestimme Oulussa helmikuussa 2011 floretin Pohjoismaiden mestaruuskisat.

Nykyisen päävalmentajamme Javier ”Javi” Menéndezin aikana vuodesta 2013 alkaen Oulun Miekkailuseura on saavuttanut runsaasti kilpailumenestystä niin aikuisissa kuin nuorissakin. Luettelo jäsentemme merkittävimmistä voitoista löytyy kilpailusivultamme. Oulun Miekkailuseura oli vuoteen 2017 mennessä noussutkin jo Suomen menestyneimmäksi miekkailuseuraksi.

Tämä historiamme on kirjoitettu Terävässä seurassa: Oulun miekkailuseuran vuodet 2002–2017 -julkaisun pohjalta.