Lajit

Oulun Miekkailuseurassa miekkailua harrastetaan monipuolisesti. Tarjolla on niin perinnerikasta historiallista miekkailua kuin nykyaikasta urheilumiekkailua, jota otellaan aina MM- ja Olympiatasoilla asti. Luonteeltaan miekkailu on nopeavauhtinen ja hauska laji joka sopii kaikenikäisille harrastajille.

Ikäsarjat

Miekkailua voi periaatteessa harjoitella minkä ikäisenä vaan. Riippuu kuitenkin alueesi miekkailuseurasta kuinka nuoria harrastajia he ottavat harjoituksiinsa. Oulun Miekkailuseurassa alaikärajana on tällä hetkellä 6 vuoden ikä.

Aloittaa voi myöskin missä iässä vaan, ja miekkailijat voivat otella keskenään hyvin ikäerosta huolimatta: koska osumat annetaan aseen kärjellä ja voiton ratkaisee taito ja tekniikka voiman sijaan, voivat niin pienet ja isot kuin nuoreta ja vanhat otella keskenään.

Miekkailukilpailuissa käytetään seuraavia ikäluokituksia:

• Minijuniorit (alle 15v.)
    • Alle 9v
    • Alle 11v
    • Alle 13v
    • Alle 15v
  • Kadetit (alle 17v.)
  • Juniorit (alle 20v.)
  • Seniorit
  • Veteraanit (väh. 40v.)
    • Kat. I: 40-49v.
    • Kat. II: 50-59v.
    • Kat. III: 60-69v.
    • Kat. IV: 70+

Floretti

Floretti on aikoinaan syntynyt miekkailun harjoitteluaseeksi, ja niin aseen rakenne kuin sen säännöt tukevat tätä tarkoitusta. Se on sen vuoksi myös perinteisesti ensimmäinen ase jolla miekkailijat aloittavat, ja näin on myös Oulun Miekkailuseurassa: miekkailuharrastuksen alussa harjoitellaan ensimmäiset pari vuotta pelkästään floretilla ennen kuin mukaan otetaan kalvalla harjoitteleminen

Florettimiekkailussa pätevänä osuma-alueena on miekkailijan vartalo. Vaikka muualle tulevat osumat keskeyttävätkin ottelun, niistä ei saa pistettä. Florettimiekkailun silmiinpistävin piirre on kuitenkin niinsanotun etuoikeuden käsite: mikäli molemmat miekkailijat osuvat noin 0,3 sekunnin aikana toisiinsa, tuomari antaa pisteen vain toiselle miekkailijalle tiettyjen periaatteiden mukaan. Nämä periaatteet kertovat kumpi miekkailija miekkaili järkevästi ja kumpi itsetuhoisesti.

Yksinkertainen esimerkki etuoikeussäännöistä: miekkailija A on hyökännyt B:n kimppuun miekka ojossa. Sen sijaan että B suojelisi itseään, hän vain ojentaa kätensä ja seurauksena molemmat osuvat. B:n olisi pitänyt torjua ensin häneen itseensä kohdistuva uhka! Tämän vuoksi tuomari antaa pisteen miekkailijalle A.

Hyökkäys ryntäyksellä

Floretissa hyväksyttyjä osumakohtia ovat harmaan sähköliivin peittämä ylävartalon alue sekä kypärän kaulus.

Kalpa

Kalpaottelu

Kalpamiekkailussa osuma-alueena on koko vartalo eikä floretin miekkailijan varustukseen kuulu sähköliiviä kuten floretissa.

Kalpa on viimeinen käytössä ollut kaksintaistelumiekka, ja sillä on käyty kaksintaisteluja vielä niinkin myöhään kuin 1950-luvulla. 1900-luvun alussa kalvasta kehitettiin urheiluversio, jonka avulla kaksintaistelutilanne pyrittiin tuomaan autenttisempana myös urheilun puolelle. Tämän seurauksena kalpamiekkailussa osuma-alueena on koko vartalo, eikä floretin tapaisia etuoikeussääntöjä ole: se mikä ratkaisee on se kumpi pistää ensin.

Aiemmin kalvassa oteltiin vain yhteen pistoon, mutta nykyään kalvassakin otellaan viiteen tai viiteentoista pistoon, koska yhteen pistoon oteltaessa otteluista tapasi tulla kovin tylsiä, eivätkä ne soveltuneet kilpailijoiden taidon mittaamiseen yhtä hyvin.

Kalpa on toinen ase jota miekkailija harjoittelee urallaan. Sillä harjoitteleminen aloitetaan kun miekkailijalla on jo pari vuotta kokemusta florettimiekkailusta.

Säilä

Säilä on viimeinen urheilumiekkailun aseista. Se on kaksintaistelusapelin harjoitusase, ja toisin kuin kaksi edellistä, se on sekä pisto- että lyömäase, kalvan ja floretin ollessa puhtaita pistoaseita. Harjoitusaseena säilässä on samanlaiset etuoikeussäännöt kuin floretissakin. Myös säilän osuma-alue on rajoitettu, ja siinä pätevä osuma-alue on koko vartalo vyötäröstä ylöspäin.

Säilällä harjoittelun sopii aloittaa sitten kun pistomiekkailu floretin ja kalvan muodossa on jo hyvin hallussa, eli vähintään neljä vuotta miekkailun aloittamisen jälkeen.

Touché - piste säiläottelussa

Kaksintaisteluaseen harjoitusaseena säilässä käytetään pistojen lisäksi myös sivuttaisia lyöntejä, mikä on mielenkiintoinen haaste pistoaseisiin tottuneelle miekkailijalle.

Nykyaikainen 5-ottelu

Nykyaikainen viisiottelu on yksi nykyaikaisten olympialaisten monipuolisimmista lajeista ja Oulun Miekkailuseurassa on pieni mutta aktiivinen joukko lajin harrastajia! Tutustu lajiin 5-ottelusivuillamme: 5ottelu.oulunmiekkailuseura.fi!

Viisiottelumainos

Mainos ensimmäisestä 5-ottelukurssista Oulussa

Oulun miekkailuseurassa on harjoiteltu nykyaikaista viisiottelua kesäkuusta 2013 lähtien.

Pyörätuolimiekkailu

Pyörätuolimiekkailu on paralympialaisten ainoa näkeville suunnattu kamppailulaji (toinen kamppailulaji on näkövammaisten judo). Oulun Miekkailuseurassa pyörätuolimiekkailijat harjoittelevat yhdessä muiden miekkailijoiden kanssa eri ikä- ja tasoryhmien harjoituksissa.

Historiallinen miekkailu

Historiallinen miekkailija täydessä varustuksessa

Historiallisesa miekkailussa harjoitellaan monipuolisesti erilaisilla keskiaikaisilla aseilla aina miekoista keihäisiin ja tikareihin. Lajissa harjoitellaan myös aseettomia tekniikoita.

Historiallinen miekkailu viittaa varhaisempien, pääsääntöisesti eurooppalaisten, aseiden käytön harjoitteluun, jossa käytetyt tekniikat ja periaatteet tulevat mestareiden aikoinaan kirjoittamista miekkailuoppaista; varhaisemmille aseille ei ole elävää traditiota, vaan kyse on rekonstruktiosta. Asetekniikoiden ohella historialliseen miekkailuun sisältyy usein myös aseettomia tekniikoita.

Satamatie 2
Oulu, Finland